Elk uur een ander prijs voor je energie?

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 12:09

Elk uur een andere prijs voor je stroom

Elektriciteitsproducent Engie is de eerste stroomleverancier in ons land met een tarief waarbij de prijs van elektriciteit elk uur verandert. Grote verbruikers hadden al deze mogelijkheid maar nu wordt het dus ook mogelijk voor particulieren.

Elektriciteit wordt in België, maar ook internationaal, verhandeld op twee type beurzen: de termijnmarkt en de dag markt. De meeste contracten voor particulieren met vaste prijzen zijn gebaseerd op de noteringen van de termijnbeurzen. Er wordt dan een vaste prijs afgesproken voor een bepaalde termijn, 1, 2 of 3 jaar.

Het is echter ook mogelijk om stroom te kopen op de dagmarkt. Elk uur van de dag, dus 24 in totaal, wordt er een notering gemaakt van de stroomprijs, en deze uurprijzen zijn dan ook de prijzen waaraan de klant effectief afgerekend wordt de dag erna aan de verbruiken die hij dat specifiek uur van de dag heeft afgenomen. Daarom ook dat sommige uren duurder zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de uren tussen 17u en 20h het duurste omdat mensen dan thuiskomen van hun werk, beginnen te koken, eventueel te wassen, te strijken enz. Dit zijn dan ook niet toevallig de uren met de hoogste verbruiken en daarom dus ook het duurste. Wet van vraag en aanbod , weet u nog?

Andersom, als men slim met energie omgaat, kan men met dergelijk uurcontracten ook wel geld besparen. Als men zijn toestellen slim aanstuurt, bijvoorbeeld wasmachine, afwasmachine, auto opladen, tijdens de luwe uren, wanneer de uurprijs ook effectief lager is, kan men dus wel zijn voordeel doen. Typische luwe uren zijn in de namiddag tussen 12h en 16h en de nachturen tussen middernacht en 6h ’s morgens.

Er zitten wel een aantal voorwaarden vast aan dergelijke variabele contracten. Allereerst moet men beschikken over een digitale meter, zodat de leverancier, via de netbeheerder, duidelijk weet wat je op welk uur verbruikt hebt. Verder zal Engie dergelijke dynamische contracten in eerste instantie alleen aan ‘grotere’ verbruikers aanbieden, mensen met een elektrische wagen bijvoorbeeld.

Het is dus duidelijk de bedoeling een cliënteel aan te spreken dat vandaag al actief bezig is met zijn energieverbruik te monitoren. Op termijn moeten apps en andere technologische toepassingen de manier van werken breder mogelijk maken.

Meer weten? Geef ons gerust een seintje.

Patrick Vandenborne

21/04/2021


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.