Thuisbatterij rendabel of niet?

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 15:20

Is een thuisbatterij rendabel?

In januari torpedeerde het Grondwettelijk Hof de terugdraaiende teller. Sindsdien is de vraag naar thuisbatterijen in stijgende lijn. Maar wat is het rendement van zo een batterij?

Wat is het verschil met de terugdraaiende teller?

 Met een terugdraaiende teller gebruikt u het elektriciteitsnet als batterij. Uw stroomoverschotten worden overdag kosteloos op het net gezet en ’s nachts of in de winter haalt u die daar kosteloos weer van af. Eigenaars met een digitale teller zijn dat gunstregime sinds vorige maand kwijt.  U mag wel een contract afsluiten voor de stroom die u zo op het net hebt gezet, maar momenteel bedragen deze vergoedingen +/- 4 à 5 cent per kWh ten opzichte van de +/- 26 à 27 cent /kWh die u betaalt op uw factuur. Kan ik de ‘winst’ die ik maak door de overtollige stroom op te slaan in een batterij er terug uit halen. Daarvoor moeten we eerst weten wat kost een batterij?

Hoeveel kost een batterij tegenwoordig?

Dit is afhankelijk van  het merk, het type en vooral de opslagcapaciteit. Voor een batterij met een opslagcapaciteit van 3kWh geldt een richtprijs van 4000€, 6000€ voor 8kWh en 10000€ voor 14kWh, prijzen inclusief 6% BTW en plaatsing.

Sinds 1 april krijgt u ook een premie van 300€/KWh voor de eerste 6kWh en bijkomend 250€/kWh tot 9 kWh. Voor een batterij van 8kWh ontvangt u dus 2300€. Er is een maximum van de premie van 2550€ en/of 40% van de investeringskost voor 2021. Deze premie wordt ook stelselmatig afgebouwd naar 0€ in 2025.

Na hoeveel jaar is mijn batterij terug betaald?

Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd 10 à 15 jaar. Deze is echter sterk afhankelijk van uw zelfverbruik. Laat dus uw droogkast, wasmachine en vaatwasser bij voorkeur dus overdag draaien. Ook voor mensen die uit werken gaan, kan dit gemakkelijk door eventueel timers op de stopcontacten te plaatsen van deze toestellen. Zo kan u uw opgewekte energie meteen verbruiken. De stroomoverschotten worden op de batterij bewaard. Zo kan uw zelfverbruik met +/- 35% toenemen. Op de website energiesparen.be/thuisbatterij kan men met een calculator gemakkelijk zelf berekenen wat de terugverdientijd van de batterij is.

Als vuistregel geldt dat de capaciteit van een juist gedimensioneerde batterij 1 à 1.5 keer het piekvermogen van uw zonnepaneleninstallatie vertegenwoordigt. Overdimensionering doet uw terugverdientijd stijgen. Ook is het ideaal als uw batterij dagelijks wordt afgeladen.

Meten is Weten!

Met uw digitale meter kan u nu ook via mijnfluvius.be uw verbruik opvolgen. Het zal u snel duidelijk worden wanneer u pieken zijn en wanneer uw dalen en deze dus af te stemmen op uw zelfproductie en batterij opslag. Hierdoor gaat u zelf maar ook uw huisgenoten en uw kinderen meer bewuster met uw/hun energievoetafdruk bezig zijn

Patrick Vandenborne                                                                                                                                        16/04/2021


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.